Jak se stravovat při kojení a na co si dát pozor?

Na téma kojení najdeme na internetu spoustu informací – pravdivých, i těch méně pravdivých. Ale jak se v tom množství informací vyznat? Máte teď strach cokoli sníst, abyste neublížila svému kojenému miminku?

Pestrá a kvalitní strava na prvním místě

Bezesporu, na prvním místě je kvalita a pestrost stravy. Při kojení je důležité dbát také na složení potravin. Některá miminka po narození mají citlivější trávení, tak se může stát, že jim některý typ stravy nebude sedět a může způsobovat nadýmání nebo bolesti bříška. Některým miminkům může vadit bílkovina kravského mléka nebo luštěniny. Toto všechno může maminka vypozorovat sledováním toho, co sní a zda miminku skutečně něco vadí či ne.

Luštěniny a jiné potraviny, které nadýmají

Potraviny mohou způsobovat bolesti bříška, nadýmání a bolestivý pláč miminka. Být obezřetná byste měla být hlavně při konzumaci luštěniny. I když například červená loupaná čočka většinou problém nezpůsobuje. První tři měsíce dávejte pozor také na čerstvé pečivo, květák, zelí apod. Je fajn, pokud zjistíte, co je problém a konkrétní potravině se následně vyhnete a začnete ji zařazovat do jídelníčku až později. Co se týká pečiva, tak kvalitní kváskový chleba může být řešením, ale je dobré, když si to nejdříve vyzkoušíte v malém množství a předejdete tak problémům se zažíváním svého miminka.
Doporučuje se také vyhýbat perlivým vodám a minerálkám.

Alergeny při kojení

Dnes můžete zařadit i dříve zakazované alergeny, ale je dobré, abyste je zařazovala pomalu a vždy si vysledovala, jestli náhodou miminko nemá nějaký problém. Platí to zejména při konzumaci potravin, jako jsou rajčata, jahody, ořechy, exotické ryby nebo mléko. Je dobré vyhnout se i jídlům, která jsou velmi pikantní nebo až příliš kyselá, ty také mohou způsobovat bolesti bříška.

Jak se to s cukrem a konzervanty?

Dopřejte si kvalitní kávu. Jednou za čas to neuškodí.

Při kojení platí pravidlo jíst co nejčistší a základní čerstvé potraviny. Mnoho chemikálií, které se dnes v jídle nachází, nejsou vhodné ani pro samotnou maminku a už vůbec ne pro malé děti. Je tu možnost, že se dostanou do mateřského mléka. Výsledkem mohou být různé nepříjemné kožní problémy miminka nebo vaše. Toto platí i s cukrem, který také nabourává mikroflóru ve střevě a zdravá střeva jsou základem dobré imunity.

Alkohol a kofein

Když si dáte občas kávu, svět se nezboří. Ale pozor, kofein se nachází i v čokoládě nebo v různých nápojích, proto byste měla být skutečně při konzumaci opatrná.

Vypadá to jako věda? Nebojte, používejte vlastní zdravý rozum, všeho s mírou a když si nebudete vědět rady, obraťte se na laktační poradkyni. Nejste na to sama.

Milovnice kávy: kolik jí můžete vypít v těhotenství a čím ji nahradit?

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Klára Čulíková

Klára Čulíková

Už od základní školy jsem se chtěla věnovat chemii a dělat v laboratoři. Vystudovala jsem střední chemickou školu, a poté nastoupila na vysokou a získala práci na UK jako laborant. Mým cílem je dostat se do histologické nebo patologické laboratoře. Nyní si však užívám už druhým rokem mateřství a zabývám se zdravým životním stylem.