Jak sladit práci a rodinu?

Možná se chystáte k návratu do práce po rodičovské nebo by se vašemu rodinnému rozpočtu hodila nějaká koruna z vašeho přivýdělku. V hlavě se vám jistě honí spoustu otázek. Jak novou situaci zvládnete vy a vaše děti?

Pojďme se společně podívat na to, nad jakými kroky při návratu do pracovního prostředí počítat.

Než nastoupíte na mateřskou

Mateřská dovolená začíná 6-8 týdnů před očekávaným porodem a potvrdí vám ji váš ošetřující gynekolog. V tuto chvíli začínáte pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Přesný den nástupu si můžete sama určit.

Už v tuto chvíli je dobré popřemýšlet o tom, jakým způsobem chcete udržovat kontakt se svým pracovištěm a kdy byste se chtěla do práce vrátit. Po skončení mateřské, přibližně v půl roce věku vašeho dítěte, můžete u zaměstnavatele zažádat o vyčerpání nebo proplacení zbývající dovolené. Bylo by vhodné také zaměstnavatele informovat, jak dlouho se chystáte na rodičovské být.

Neztraťte se svou prací kontakt

Jako nevýhoda dlouhé rodičovské může být ztráta kontaktu s vaším pracovištěm nebo dokonce s celým oborem. Pokud máte zájem ve vaší práci po skončení rodičovské pokračovat, je vhodné být stále v obraze. Někteří zaměstnavatelé nabízí také programy nebo různé formy vzdělávání. Můžete se informovat u vašeho nadřízeného.

Můžu si přivydělat?

Váš zaměstnavatel vám může nabídnout formu přivýdělku jak během mateřské, tak rodičovské. Je třeba se ale informovat o tom, jestli neexistují omezení nebo limity, abyste kvůli přivýdělku nepřišla o nějaký příspěvek nebo dokonce pracovní místo.

Už se nechcete vrátit zpátky na původní pracovní pozici? Chcete být paní svého času a ráda píšete texty? Přivydělejte si jako copywriterka.

Kam se vrátím?

Během mateřské má váš zaměstnavatel povinnost držet vám místo, ze kterého jste odcházela. Při návratu po rodičovské vás může však přeřadit na jinou pozici, která však musí odpovídat vaší předešlé. Pokud by pro vás žádné místo aktuálně neměl a museli byste rozvázat pracovní poměr, máte nárok na odstupné.

Je toho na vás moc?

Po návratu z rodičovské do práce to pro vás může být docela náročné skloubit všechny své role. Možná by se vám hodila jiná forma úvazku, posunutí začátku a konce pracovní doby nebo občasný home office. Za určitých podmínek máte na úpravu pracovní doby dokonce právní nárok. Určitě si zjistěte, o co můžete svého zaměstnavatele žádat a jaké možnosti existují.

Pokud se vám hlavou stále honí spousta otázek, co a jak můžete na mateřské, rodičovské a při návratu do práce dělat, neváhejte se obrátit na odborníky v oblasti pracovního práva a ti vám jistě rádi poradí a pomůžou.
Užívejte si mateřskou a rodičovskou a ať je váš návrat do práce co nejsnazší!

Babička nebo mateřská školka? Oboje má svá pro a proti!

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Sylva Vojtíšková

Sylva Vojtíšková

Jsem máma dvou malých dětí, učitelka ve výslužbě, která miluje cestování a poznávání nových míst. Abych mohla inspirovala ostatní, píši o tom blog (www.rodinacestuje.cz).