Podpora kreativity u dětí je stavebním kamenem pro jejich lepší budoucnost

O tom, že děti jsou zvídavé, přichází s nečekanými nápady, pořád něco tvoří, nemusíme žádné mamince říkat. Většině z nás z otázek “mami, a proč?” už jde hlava kolem. Ruličky od toaletního papíru nedáváme do sběru, ale polepujeme papírky, stříháme a pomalováváme s našimi dětmi. I když nás to kolikrát nebaví, nebraňme se tomu, neboť rozvíjet kreativitu u našich dětí je to nejlepší, co jim můžeme do života dát.


Proč je kreativita tak ceněná lidská vlastnost

Žijeme v digitální době, kdy se vše kolem nás neustále vyvíjí a mění. Příkladem mohou být i zaměstnání. Vzpomeňte si, jaké práce vykonávaly naše babičky či prababičky a porovnejte to s vaší generací. A co teprve bude existovat za pracovní pozice, až jednou dospějí naše děti?

S tím, jak se technologie a svět kolem nás rychle vyvíjí, je vyvíjen i vyšší tlak na jedince, aby zvládali rychle překonávat nečekané situace. Právě v tom nám pomáhá kreativita. Čím vyšší kreativnost v sobě máme, tím snáze najdeme nejedno řešení na daný problém. Dokážeme pak zhodnotit situaci a rychle vybrat pro nás to nejvýhodnější z nich. Ale jen když jsme kreativní… A tady je ten kámen celého problému. Věděli jste, že:

„Když jdou děti v 5 letech do školy, 98 % z nich vykazuje vysokou úroveň kreativity. V 10 letech je to však už jen 30 %, v 15 letech jen 15 % a v 25 jde o pouhá 2 % lidí.

Jak bojovat s mizící kreativitou

Podporovat ji. A to už odmala. Na BezvaMamince jsme vám to usnadnili a sepsali jsme 4 tipy, jak rozvíjet kreativitu u vašich dětí.

1. Vymýšlejte vlastní příběhy

Zahrajte si s dětmi na spisovatele. Mladší děti mohou svou pohádku namalovat, starší svými slovy napsat a dokreslit ilustrace. Že děti nic nenapadá? Vezměte nějakou dětskou knížku, například cestovatelské pohádky lvíčka Tuláčka, přečtěte si jeden příběh a nechte dítě vymyslet pokračování.

2. Kreslete, malujte, tvořte

Na trhu existuje nespočet kreativních DIY sad. Můžete s dětmi pískovat obrázky, vyrábět vlastní mýdla, odlévat svíčky či si dokonce vymodelovat vlastní pohádky. Anebo jen vytáhněte pastelky a vytvořte přáníčko pro dědečka s babičkou.

3. Hrajte si bez pravidel

Každé dítě si rádo hraje, ale věděli jste, že odborníci vám doporučí dát dětem dostatek prostoru a času na hru bez pravidel?! Protože při ní mohou děti lépe zapojit fantazii a vytvářet vlastní nápady. Jak vypadá hra bez pravidel? Například stavění lesních domečků pro zvířátka. Ale nebojte se, děti si samy nějakou vymyslí.

4. Chybujte

Možná vás to překvapí, ale podporujte děti v tom, aby dělaly chyby a aby občas selhaly. Ano, selhaly, protože děti, které se bojí selhání, zklamání či odsouzení okolí, brzdí svůj kreativní proces. A mohlo by se jim to vracet i v budoucnosti. Prostě chybujte!

Jak učit děti hrou? Zkuste vzdělávací hračku: Duhové kamínky

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Hanka Šormová

Hanka Šormová

Milující maminka, vášnivá cestovatelka a zapálená podnikatelka. Vymýšlí jeden projekt za druhým, napsala knížku pohádek a rozjela vlastní značku Tuláčkův svět (www.tulackuvsvet.cz), pod kterou se ukrývají vědomostní hry pro zvídavé děti. Už od školních let ji to láká pomáhat a rozvíjet děti - své, ale i ty cizí. Vždyť děti dělají náš svět bohatším.