Jak vybrat vhodnou knihu pro děti a jak s ní pracovat? A něco navíc: soutěžte o krásné knihy

Čtení je přínosné pro děti z mnoha hledisek. O tom, co dětem přináší, si můžete přečíst v našem článku Proč předčítat dětem od malička. Ale aby čtení mělo pro děti význam a pozitivní přínos, rozvíjelo ho a učilo, je důležité, aby se dětských rukou dostala ta správná kniha. Taková, která bude vhodná pro jeho věk a mentální úroveň.

Jak podporovat dítě ve čtení

Vést dítě ke čtení a podporovat jeho vztah ke knize můžete hned několika způsoby:

  1. Jděte dítěti příkladem a podporujte ho ve čtenářství již v útlém dětství, protože to je klíčové pro jeho budoucí úspěch ve škole. Čtěte si s ním, čtěte si vedle něj, čtěte kdekoliv.
  2. Navštěvujte s dětmi knihovny a knihkupectví a nechte je vybírat si knihy. Budou se k nim rády vracet, když si je vyberou samy.
  3. Utvořte pro vaši ratolest takový prostor, kam se uchýlí s knihou. Takovým ideálním místem je čtenářský koutek, kde bude mít klid, pohodlí a spoustu knih ke čtení. Toto místo vytvořte spolu s dítětem, protože ono tam bude trávit nejvíce času. Určitě takové místo musí mít dostatek světla, něco pohodlného na sezení – křesílko, sedací vak nebo matraci a hlavně dostatek knih. Užitečná může být i lampička na čtení.

Jaká kniha je vhodná pro děti?

  • Kniha odpovídá intelektuální úrovni dítěte – pro ty nejmenší jsou vhodná leporela a obrázkové knihy, následovat by měly knihy s básničkami, knihy o pár jednoduchých větách a postupovat ke knihám, které mají více textu.
  • Vybírejte dítěti knihy nejen dle jeho zájmu, ale nabízejte mu také různorodá témata.
  • Kniha by měla být přehledná a měla by tvořit hezké ilustrace.
  • Dítě musí (ne)čtenáře zaujmout a nenásilně ho vést k něčemu novému (ponaučení, zábavě, novým vědomostem).

Tipy na aktivity s knihou

  • Děti si mohou namalovat, co je nejvíce v knize zaujalo, ztvárnit hlavní postavy nebo cokoliv, co je ke knize napadne. Fantazii se meze nekladou a děti jsou velmi kreativní, tak je nechte tvořit. I výstava obrázků jim připomene čtení – namalovaný obrázek si děti mohou zarámovat a vystavit v pokojíčku.
  • Čtenář si může vytvářet svůj čtenářský deník.
  • Povídejte si s dětmi o postavách, o příběhu, o ilustracích. Ptejte se dětí:
    • Kdo je hlavní postava příběhu?
    • Co si myslíš, že se stane příště?
    • Koho by sis vybral/a za kamaráda z příběhu? Koho ne. A proč?
    • Co by se z příběhu mohlo opravdu stát?
    • Co bylo v knize nejnapínavější?

Na současném knižním trhu najdeme bohatou nabídku knih pro děti. Množství knih stoupá, ale bohužel někdy kvalita klesá. Proto vybírejte svědomitě, nejlépe na doporučení nebo navštivte www.celeceskoctedetem.cz či www.databazeknih.cz a ověřit si knihu dle hodnocení reálných čtenářů.

Zasoutěžte si s námi

Ve spolupráci s Knihy Dobrovský jsme pro vás připravili soutěž o naučné knihy pro děti. 8 výherců získá 2 krásné knihy: Svět motýlů a Úžasný svět včel. Stačí odpovědět na naše jednoduché soutěžní otázky níže a mít štěstí při závěrečném losování. Soutěž probíhá do neděle 7.7.2019 (včetně). Následně bude vylosováno osm šťastných výherců.

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za vaše zaslané odpovědi.

Gratulujeme výhercům:

zhalickova
luckacer
Andruse15
evaevik11
veru.hroudova
pesulovic
zdenek.kanera
skrdlikova.m

Děkujeme za spolupráci knihkupectví Knihy Dobrovský.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru
Tereza Dvořáková

Tereza Dvořáková

Už od studií mě to táhlo k výchově a vzdělávání. Díky tomu jsem vystudovala pedagogickou fakultu a získané znalosti následně využila jako pedagog na ZŠ. Protože mám ráda výzvy a chtěla jsem se naučit něco nového, změnila jsem profesi úplně a mohla jsem konečně propojit vše, co mě baví - výchova a vzdělávání v souvislosti s online marketingem, copywritingem (www.psanimebavi.cz) a grafikou. Své práci se mohu věnovat i na rodičovské dovolené a vše hezky funguje.